Portræt af Flemming Lassen – Moderne fyldige former

Med dette næste kapitel i protræt-serien her på bloggen, skal vi runde Flemming Lassen – en af tidens mest eftertragtede møbelarkitekter. Flemming Lassen blev født i år 1902 i København – ét år efter hans storebror, Mogens Lassen, som ligeledes også var en anerkendt arkitekt og som de fleste kender bedst for den ikoniske Kubus-stage og egypterbordet. Helt fra barnsben var det tydeligt at Flemming Lassen, og ikke mindst også hans bror, skulle være arkitekter. De brugte alle deres sparepenge på bøger om arkitektur og deres yndlingsbeskæftigelse var såmænd at måle huse op for derefter at skitsere dem.

2d6qljg1jswv03pb
(Flemming Lassen, 1902-1987)

Flemming Lassen var som ung i lære som murer, men blev senere ansat på et par forskellige tegnestuer, hvor jobbet på barndomsvennens og kostskolekammeratens, Arne Jacobsens tegnestue fremstår som det mest prominente af dem, og hvor han arbejdede frem indtil år 1939, hvor han så etablerede egen tegnestue. Han var i øvrigt lærer ved Kunstakademiets Arkitektskole i årene 1951-63. Flemming Lassen er ydermere kendt som én af de arkitekter, der så at sige bragte funktionalismen til Danmark – bl.a. sammen med Arne Jacobsen.
Som bygningsarkitekt skabte han bl.a. det unikke Fremtidens Hus med Arne Jacobsen i 1929, Folke Biblioteket i Nyborg med Erik Møller i 1938-40, Søllerød Rådhus med Arne Jacobsen i 1942 og Kulturhuset i Randers i 1969. Det skal også nævnes, at Flemming Lassen i løbet af sin aktive karriere modtog flere priser og anmærkninger for sin arkitektur.

Flemming Lassens møbler er fortsat meget populære den dag i dag, hvor specielt hans overpolstrede, bløde og “fyldige” designs opnår stor efterspørgelse og ofte skyhøje priser. Det er ganske simpelt; Du kan nærmest ikke sige nævne Flemming Lassen uden at prisen automatisk vil gå meget i vejret. Dette kan også skyldes, at han ikke designede ret meget mere end en god stor håndfuld møbler. Her nedenfor kan du se et godt udpluk af hans populære designs.

Den Trætte Mand, designet allerede i år 1935. Dette må være hans bedst kendte stol – mest af alt fordi det stadig den dag i dag er den dyreste stol, der nogensinde er solgt her i Danmark. Hele 1,4 mil. lød det imponerende hammerslag på. Stolen blev fremstillet af snedkermester A. J. Iversen, hvor godt og vel 50 eksemplarer blev lavet.
b

“Min Egen Stol”, også kaldet “Flemmings Stol”, designet i år 1938. Angiveligt blot fremstillet i ét eksemplar, da der ingen interesse var efter den havde været fremvist på udstilling. Før Den Trætte Mand kom på auktion var denne stol såmænd den dyreste stol i Danmark. Prisen var dog “kun” 900.000 kr. i dette tilfælde. Også blandt Flemming Lassens største designs – og både denne og Den Trætte Mand produceres atter igen den dag i dag.
images

Lænestol, designet i år 1940. Denne stol må være min personlige favorit af Flemming Lassen. Fremstillet hos snedkermester Jacob Kjær.
large

Mayor-sofa, designet i år 1939. En del af totaldesignet til Søllerød Rådhus. Et af de bedste kendte resultater af samarbejdet med kollegaen og vennen, Arne Jacobsen. Sofaen er i produktion den dag i dag, hvor firmaet &Tradition reproducerer den.
MAYOR-SOFA_AJ5_GREY_SMOKED-OLIED-OAK_01-1.wm

Mingle-sofa, designet i år 1935. Et design Flemming Lassen i sin tid høstede stor ros for, men som aldrig er blevet et udbredt kendt design. Sofaen er også blevet relanceret og produceres i dag hos familie-virksomheden By Lassen.
0010019_1_1

Armstol, designet i år 1937. Denne stol tegnede Flemming Lassen specielt til Magasin Du Nord.
e5ab0a0fc0883ebbfed2f537926d2f16

Stol, designet i år 1941. Denne stol tegnede Flemming Lassen og Arne Jacobsen specielt til vielsesrummet i Søllerød Rådhus.
cfa622f02ed9c33b81e5c07debd2defd

Bord, designet omkring 1930’erne. Dette sjældne og ret ukendte runde bord i palisander og med ben af messing, skulle også være designet af Flemming Lassen.
17a-2-1500x1201

Tryk på “Portræt”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar